Zwangerschap en hypermobiliteit - PowerMama

Zwangerschap en hypermobiliteit

Zwangerschap en hypermobiliteit

Zwangerschap en hypermobiliteitssyndroom. Regelmatig staan er in de les vrouwen die zwanger zijn en het hypermobiliteitssyndroom (HMS) hebben en dit is een reden om extra alert te zijn. Mensen met HMS hebben een ander bindweefseltype. Het bindweefsel is elastischer en zal bij belasting niet strak optrekken maar juist meerekken. De gewrichten kunnen hierdoor verder dan normaal bewegen en overstrekken. Daardoor krijgen de gewrichten niet genoeg steun en worden ze beweeglijk.

Tijdens de zwangerschap maken vrouwen het relaxine hormoon aan wat zorgt voor verwerking van banden, kapsels en bindweefsel. Door deze verweking gaat de belastbaarheid van de zwangere vrouw omlaag en neemt de kans op blessures toe. Dus wat in de zwangerschap ontstaat door relaxine, hebben vrouwen met hypermobiliteit altijd al.

Een zwangerschap met HMS betekent als trainer extra alert zijn.

Hypermobiliteit hoeft geen klachten te geven maar dit kan wel. Spieren moeten namelijk harder werken om de gewrichten stabiel te houden.

Aandachtspunten bij hypermobiliteit:

  • Vraag naar hypermobiliteit het in het intakeformulier. De meeste vrouwen weten dit van zichzelf.
  • Let op overstrekken van knieën en ellebogen. Ook kunnen vrouwen met hypermobiliteit heel makkelijk hun handen plat op de grond leggen zonder de knieën te buigen.
  • Blijf altijd binnen 95% van de bewegingsuitslag (RoM). Dit betekent harder werken voor je klant want het is vaak makkelijker om in de gewrichten te hangen.
  • Trainen helpt! Door de spieren rondom de gewrichten sterker te maken kan men de instabiliteit beter opvangen.
  • Hypermobiliteit geeft meer kans op het ontstaan van een verzakking (prolaps) van blaas, baarmoeder of darmen. Wees ook alert op diastase na de bevalling.
Dus vrouwen met HMS kunnen in de zwangerschap zeker lekker blijven trainen! Maar je wil wel extra alert zijn om klachten te voorkomen. Houd dus ook in gedachten dat het feit dat deze vrouwen een ander bindweefseltype hebben, ook betekent dat ze meer kans hebben op klachten zoals een verzakking of diastase.
Wil je meer leren over het trainen van vrouwen rondom de zwangerschap? Kijk eens bij de PowerMama Opleiding voor fitness professionals.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *