Urineverlies tijdens touwtje springen - PowerMama

Urineverlies tijdens touwtje springen

Urineverlies tijdens touwtje springen

Veel vrouwen hebben last van urineverlies tijdens het sporten. Dit gebeurt vaak bij oefeningen zoals hardlopen, zwaar liften of touwtje springen. Het komt enorm vaak voor maar het is niet normaal. Sommige vrouwen maken er grapjes over en andere schamen zich en zeggen niks. Wat is er hier aan de hand?

Wanneer er ongewenst urineverlies optreedt zijn er drie mogelijke oorzaken:

  1. De bekkenbodemspieren zijn te slap (hypotoon)
  2. De bekkenbodemspieren zijn te gespannen (hypertoon)
  3. Er gaat iets mis in de coördinatie

Stuur vrouwen altijd door naar een geregistreerde bekkenfysiotherapeut voor onderzoek en behandeling. Wij trainers kunnen nooit diagnose stellen en zijn hier ook niet voor opgeleid.

Maar dan praktisch. Er staat een deelnemer in je les die in haar broek plast tijdens het touwtje springen. Ik wil je graag één belangrijke tip meegeven die in de meeste gevallen al énorm kan helpen.

De tip is: Laat die bekkenbodem met rust!

Veel vrouwen houden enorm veel spanning vast in de bekkenbodem. Lopen de hele dag rond met vastgeknepen billen of een ingehouden buik. Ik vergelijk het wel eens met een gestreste kwal. Een goed functionerende bekkenbodem is als een blije kwal in het water. Hij beweegt op en neer door het water. De bekkenbodem is op een inademing ontspannen en op een uitademing aangespannen. Als de kwal gestresst is en de hele dag in gespannen toestand, dan kan de kwal (spier) de impact niet meer opvangen wanneer dat nodig is. Gevolg: urineverlies.

Kwallen hebben geen hersenen maar leven op reflex. Die reflex hebben wij ook: trouwtje springen = urineverlies = oh nee wil ik niet = help = aangespannen bekkenbodem = JUIST urineverlies.

Dus daarom de tip: Laat die bekkenbodem met rust. Probeer voor het springen juist eens te ONTSPANNEN. Adem een paar keer diep in en uit. Voel je voeten op de grond. Doe de wiggle (lekker los schudden van je lijf). Tover een glimlach op je gezicht. Ontspan je kaak. Let it go! No stress. Alles komt goed.

Dit voelt uiteraard heel gek en tegennatuurlijk omdat we juist willen aanspannen in een reflex urineverlies te voorkomen máár zo geven we de bekkenbodemspier geen kans. Juist als we starten met een ontspannen bekkenbodem kan die spier zich aanspannen wanneer het nodig is!

Kan het zo simpel zijn? Soms wel. En soms is er meer nodig. Dan ga je kijken naar houding, ademhaling, spanning, drukverdeling etc. Deze aanpak komt uitgebreid aan bod binnen de PowerMama Licentie en zit ook in de opleiding.

Jij kan het verschil maken. Doorbreek het taboe op urineverlies. Maak het bespreekbaar. Verwijs klanten door naar de bekkenfysio. Ga met ze aan de slag. Ik hoop dat je deze tip gaat toepassen en hoor graag of dat succesvol was.

Word jij helemaal blij van het idee dat jij vrouwen kan helpen met dit soort klachten? Na afloop van de PowerMama Opleiding ben jij pre- en postnataal fitness coach en heb jij alle kennis die je nodig hebt. Je bent dan écht van toegevoegde waarde voor jouw vrouwelijke klanten. Niet alleen de moeders, ook jonge meiden of juist vrouwen in of na de overgang kunnen hier last van hebben. Ze zullen blij zijn met jouw hulp!

Leer alles over de bekkenbodem:
https://powermama.nl/opleiding/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *