Stop met haasten na de bevalling

Stop met haasten na de bevalling

Als je met zwangere vrouwen en moeders werkt, of je bent zelf moeder geworden, dan herken je het vast: Vrouwen weten dat ze geduld moeten hebben na de bevalling, maar ze willen stiekem toch het liefst zo snel mogelijk ‘hun oude lijf’ weer terug. 

Ik wil het van de daken schreeuwen: “Stop met haasten na de bevalling!” Maar toen ik zelf bevallen was van mijn derde zoon en voor de spiegel stond, weet ik nog heel goed dat ik dacht “dit komt nooit meer goed….” en direct daarna “wat kan ik NU doen?!?”

Dus ja, de boodschap aan nieuwe mama’s moet zijn: 

  • Stop met haasten na de bevalling
  • Je lijf heeft er 9 maanden over gedaan om een kindje te maken en heeft 9 maanden nodig om te herstellen
  • Na de bevalling niet ‘back in shape’ maar ‘bouw een fundering’ waar je de rest van je leven plezier van hebt
  • Je lichaam heeft liefde en geduld nodig, geen afvalrace. Take it slow en voorkom blessures.
  • Werk aan een sterke basis: fysiek en mentaal.

Vrouwen die wél haasten na de bevalling krijgen vaak de deksel op de neus. Ze starten na 6 weken met fanatiek trainen. Het lijf kan dit even aan maar na een tijdje ontstaan er toch vaak blessures. Soms iets onschuldigs zoals een pijnlijke bil, maar soms helaas wat serieuzer zoals een verzakking. Ze gaan lijnen en het lijf raakt hierdoor ondervoed, terwijl het in deze fase juist zo belangrijk is om gezond en voldoende te eten. Tegen de tijd dat ze weer moeten werken storten ze totaal in. Geen fijne start van het moederschap. En de lat ligt direct ook al heel hoog.

Ze doen eigenlijk het tegenovergestelde van wat we graag willen: ze hebben haast! En haastige spoed is zelden goed. Ook als het gaat over postnatale fitness.

Wat kun jij doen? 

  • Het belangrijkste is dat jij als trainer de juiste kennis hebt over pre- en postnatale fitness, zodat je niet maar ‘wat aan het doen bent’ na de bevalling maar een gedegen opbouwprogramma kunt maken, met daarin aandacht voor de belangrijke fundering: bekkenbodem, buikspieren, ademhaling, mobiliteit etc. Onderschat niet dat je te maken hebt met een kwetsbare doelgroep en je echt moet weten wat je doet.
  • Daarnaast wil je moeders eigenlijk al tijdens de zwangerschap informeren over het herstel na de bevalling. Op die manier hebben ze realistische verwachtingen en weten ze wat belangrijk is. Een stukje verwachtingsmanagement dus. Als dit niet kan omdat ze na hun bevalling pas bij je aankloppen neem dan de tijd voor een uitgebreide intake waarin je alle informatie en jouw visie deelt. Zo weten ze goed waar ze aan beginnen.
  • Merk je dat iemand toch heel erg gefocust is op het ‘back in shape’ verhaal en in wil stappen bij de trainer op de hoek die claimt dat de kilo’s er binnen 6 weken afvliegen en 0 kennis heeft over postpartum herstel? Dan kan je het principe ‘sell them what they want and give them what they need’ toepassen. Ik ben er geen grote fan van maar soms kan het helpen. Je geeft gehoor aan hun wens maar tegelijkertijd werk je aan wat ze nodig hebben: een holistische benadering met langdurige gezondheid tot gevolg.

Neem jij de moeders die terugkomen na de bevalling serieus en wil je leren hoe je ze goed kunt begeleiden?

Doe de PowerMama Opleiding, dit is dé opleiding over pre- en postnatale fitness voor trainers, coaches, fysio’s etc. Je kunt de opleiding klassikaal doen of online volgen. Meer info vind je hier: https://powermama.nl/opleiding/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *