10 eigenschappen van een goede pre- en postnatale trainer - PowerMama

10 eigenschappen van een goede pre- en postnatale trainer

10 eigenschappen van een goede pre- en postnatale trainer

Het werken met zwangere vrouwen en moeders is het leukste wat er is. Maar wat maakt nu eigenlijk een goede pre- en postnatale trainer? Welke eigenschappen moet je bezitten als je met deze doelgroep aan de slag wil? Dit zijn er 10 waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn.

KENNIS
No brainer. Je moet natuurlijk kennis hebben over pre- en postnatale fitness. Zelf zwanger zijn geweest, je zwangere vriendin hebben getraind of informatie uit een blog hebben gehaald is niet voldoende. Pre- en postnatale fitness is een specialisatie, net zoals bijvoorbeeld ‘bewegingsdeskundige diabetes mellitus’. Er valt enorm veel te leren over de fysiologie, hormonen, trainingsrichtlijnen, alles rondom bekken- en bekkenbodem en zo kan ik nog wel even doorgaan.

INLEVINGSVERMOGEN
Soms zijn trainers onzeker omdat ze zelf geen moeder zijn. Kunnen ze dan wel werken met deze doelgroep? Moet je niet zelf een bevalling hebben meegemaakt? Ik vind van niet. Een hartchirurg hoeft ook niet een openhartoperatie te hebben ondergaan om goed te zijn in haar vak. Ze moet de juiste opleiding hebben. Daarbij, niks is irritanter dan een trainer die constant begint over haar eigen zwangerschap en bevalling. Wat je wel moet hebben is inlevingsvermogen. Je moet je kunnen verplaatsen in de doelgroep en empathie kunnen opbrengen.

DOENER
Als jij een doener bent dan gaat dit jou heel ver brengen. Een doener leert door het te doen (trial and error). Ja natuurlijk ben je goed onderlegt maar daarna moet je snel in actie komen. Je leert namelijk het meest uit de praktijk. Ik weet dat het soms lastig kan zijn omdat je het 100% goed wil doen en geen fouten wil maken. Maar dat gaat sowieso gebeuren. Ga het ervaren, heb een open houding, laat perfectionisme los en gebruik alle praktijkvoorbeelden om jezelf verder te ontwikkelen.

COMMUNICATIE
Communicatie skills zijn handig als je met mensen werkt. Maar met deze doelgroep mag je hier extra aandacht aan besteden. Vrouwen rondom de zwangerschap zitten in een bijzondere levensfase. Een fase die ook gepaard gaat met onzekerheid en angst. De vrouwen die bij jou trainen nemen jou serieus en zien jou als expert. Als jij bepaalde adviezen geeft dan nemen ze dit serieus. Let erop dat je je klanten niet bang maakt “als je blijft rennen krijg je straks een verzakking” of “Wow, dit is echt een supergrote diastase..”. Blijf positief in je taalgebruik en weeg je woorden zorgvuldig af.

AANDACHT
In een wereld waarin alles snel en vluchtig is kun je er écht zijn voor je klanten. Een consult bij de verloskundige duurt gemiddeld 15 minuten. Een bezoekje aan de fysio 30 minuten. Hoe mooi is het als jij de tijd hebt voor je klanten en ze echt aandacht geeft. Als de wereld straks wordt overgenomen door AI is dit het enige waar wij ons nog echt mee kunnen onderscheiden als mens: aandacht voor de ander. Iedereen wil gezien en gehoord worden. Als jij dit kunt betekenen voor je klant is dat zo waardevol.

FEXIBILITEIT
De pre- en postnatale doelgroep is er wel één waar je flexibiliteit voor nodig hebt. De zaken kunnen zo maar ineens helemaal anders lopen dan gepland. Een postpartum moeder loopt doodop je gym binnen omdat ze de hele nacht niet heeft geslapen en jij kan je trainingsschema weggooien omdat ze meer behoefte heeft aan een wandeling en kletsen. Er treden soms helaas onverwachtse complicaties op of vrouwen zeggen af omdat ze het sporten niet op kunnen brengen. Hier moet je wel tegen kunnen.

SAMENWERKEN
Ik zie de pre- en postnatale trainer als spil in het web van een netwerk van geboortezorgverleners. Je werkt als trainer samen met een (geregistreerde) bekkenfysiotherapeut, de verloskundige, een osteopaat, lactatiekundige, geboortetrauma coach, geboortefotograaf, doula… Jij kunt signaleren waar jouw klant behoefte aan heeft en doorverwijzen. Tegelijkertijd krijg jij ook weer klanten doorgestuurd van al jouw partners. Samenwerken is dus heel leuk en goed voor je onderneming.

VERANTWOORDELIJKHEID
Schoenmaker blijf bij je leest. Weet goed waar jouw werk start en eindigt zodat je niet buiten je vakgebied gaat. Ik zie tegenwoordig veel trainers die net zoveel willen weten als een (bekken)fysio. Die soms zelfs diagnoses stellen. Dat is niet de bedoeling en ook helemaal niet nodig. Jij bent er voor de training. De (bekken)fysio heeft een totaal andere rol. Die kan diagnoses stellen en klachten behandelen. Dat is niet onze taak. Wij kunnen in samenwerking met de bekkenfysio veel betekenen voor de klant. Maar wij staan in de sportzaal. Werk samen, dat is het belangrijks.

AUTHENTICITEIT
Als je écht jezelf bent dan trek je klanten aan die bij jou passen en hoef je nooit bang te zijn voor concurrentie. Als je klanten vraagt waarom ze voor een sportlocatie gekozen hebben dan heeft datweinig te maken met factoren als: de ruimte, de materialen, de trainingsmethode of de muziek die gedraaid wordt. Het heeft alles te maken met jou als mens. Jouw klanten vinden jou leuk en daarom trainen ze bij jou! Gelukkig is er maar één van jou. Dus wees jezelf, laat jezelf zien zoals jij bent en je klanten worden je fans en ambassadeurs. Scheelt weer reclame maken.

GEDULD
Als pre- en postnataal trainer ben je ondernemend en wil je zo veel mogelijk moeders helpen. Je bent waarschijnlijk ongeduldig en wil alles gister al geregeld hebben. Maar de klanten zullen niet automatisch in de rij staan. De samenwerkingspartners hebben het druk en de deur zal niet altijd direct open staan. Het is een kwestie van heel veel zaaien, zaaien en zaaien. En wanneer kun je dan ein-de-lijk oogsten? Dat kost soms tijd. Maar geduld wordt beloond. Als je doorzet en niet opgeeft en gewoon rustig doorwerk aan je doelen en dromen, dan komt er een dag dat alles vanzelf gaat. Dit heb ik nu al heel vaak gezien bij verschillende licentiehouders. Die hoeven geen moeite meer te doen voor volle groepen of mooie samenwerkingen. Dat lijkt aan te komen waaien, maar het geheim is dat ze heel hard hebben gewerkt en geduldig hebben afgewacht.

En? Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd: hoeveel van de 10 eigenschappen kun jij afvinken? En waarin kun jij jezelf misschien nog verder ontwikkelen? Laat het mij weten! Investeer nu in de opleiding en word de pre- en postnatale fitness trainer waar moeders bij in de rij staan.

Meld je nu aan:
https://powermama.nl/opleiding/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *