Waar let je op bij een diastase check? - PowerMama

Waar let je op bij een diastase check?

Waar let je op bij een diastase check?

De afgelopen 12 jaar heb ik honderden buiken mogen voelen tijdens een diastasecheck. Je zou verwachten dat ik een patroon zou ontdekken in welke vrouwen wél of geen diastase hadden na de bevalling. Het eerlijke antwoord is dat er geen touw aan vast te knopen is. Dat klopt ook, uit onderzoek blijkt dat we niet weten waarom sommige vrouwen geen diastase hebben en andere wel. Er werden geen significante verschillen gevonden in de body mass index (BMI) vóór de zwangerschap, gewichtstoename tijdens de zwangerschap, het geboortegewicht van de baby of de buikomtrek. Zes maanden na de bevalling heeft 39% van de vrouwen nog een diastase. In dit onderzoek spreekt men trouwens over een diastase wanneer de afstand tussen de rectus spierbuikjes meer dan 2,5 centimeter is.  

Hoe dan ook, na de bevalling en voordat iemand start met sporten doe je altijd een diastasecheck bij je klant. 
Ook wanneer vrouwen langer geleden bevallen zijn en de buikspieren nog nooit gecontroleerd zijn, is het goed om dit te checken.

Waarom doe je een diastasecheck?

Omdat je wil weten waar je aan toe bent. Moeders vinden het ook fijn om dit te weten. Je hebt deze informatie ook nodig voor het maken van je trainingsprogramma. En mocht er sprake zijn van een diastase dan kun je de progressie ook goed meten als je weet wat de startsituatie was.

Waar let je op bij de check?

Bij het controleren van de diastase let je niet alleen op de afstand tussen de rechte buikspieren. Dit wil je zeker noteren maar het is allang niet meer het enige waar we naar kijken. De kwaliteit van het bindweefsel geeft ook veel informatie. Daarnaast wil je ook onderzoeken hoe de klant omgaat met buikdruk en hoeveel controle ze (alweer) heeft over haar core.

Je kunt een diastaecheck op veel verschillende manieren uitvoeren. De basischeck doe je in ruglig:

  • De klant ligt op de rug met benen gebogen en voeten plat op de grond. Vervolgens brengt ze haar kin op de borst en komt ze iets omhoog met hoofd en schouders.
  • Voel met je vingers hoeveel ruimte er is tussen de rechte buikspieren. Doe dit niet alleen in flexie maar ook bij ontspanning. Je wil ook weten waar de buikspieren vandaan komen in rust.
  • Je voelt met je vingers van boven naar beneden (borstbeen tot schaambeen) langs de peesplaat. Je voelt of er ruimte is en hoe lang en breed deze is.
  • Voel ook hoe stevig (elastisch) de peesplaat is en hoe diep je vingers erin wegzakken wanneer je druk zet. Voelt de peesplaat sponzig aan of als een stevige trampoline?

Je meet dus:

  1. de afmeting tussen de rechte buikspieren
  2. de spanning van de peesplaat
  3. de functionaliteit
De functionaliteit kun je op verschillende manieren testen. Je doet een aantal oefeningen en kijkt hoe de klant omgaat met het opvangen van buikdruk, welke spieren geactiveerd worden en of er een tuut op de buik ontstaat.  

Wanneer is de test geslaagd?

De test is altijd geslaagd. Blijf áltijd positief want ook al is er nog sprake van een brede diastase, sponzig bindweefsel en 0 controle, juist dan heb je veel progressie te boeken! Een fijne uitgangspositie om weer te starten met trainen is een breedte van minder dan 2,5 centimeter, een elastische peesplaat die veerkrachtig is en een testenreeks waarin de klant laat zien ze buikdruk goed kan opvangen.

En nu?

Trainen! Een mooi doel om na te streven is een goed functionerend core. Dit kan ook mét een diastase! Soms gaat de afstand tussen de rechte buikspieren niet meer helemaal weg en hebben vrouwen hier geen last van. Vaak kun je met training heel veel progressie boeken.

Het is zo’n gaaf traject om te begeleiden en heel dankbaar werk om te doen!

Wil jij meer leren over hoe je iemand met een diastase verder kunt helpen? Welke oefeningen goed zijn om te doen en welke je liever nog even links laat liggen? Dit komt allemaal aan bod in de PowerMama Opleiding: https://powermama.nl/opleiding/ Hier leer je alles over trainen tijdens en na de zwangerschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *