Hoe luister je naar je lijf tijdens de zwangerschap? - PowerMama

Hoe luister je naar je lijf tijdens de zwangerschap?

Hoe luister je naar je lijf tijdens de zwangerschap?

Gebruik jij ook het goedbedoelde advies ‘luister naar je lichaam’ als je met vrouwen werkt die zwanger of recent bevallen zijn? Ik zeg altijd dat ik dit een slecht advies vind. Het is namelijk ontzettend moeilijk om naar je lijf te luisteren. In een zwangerschap is daarbij ook nog eens alles nieuw. Hormonen gieren door je lijf, er groeit van alles, er trekt van alles. Wat mag je dan wel en niet voelen tijdens het sporten?

Ik ben een voorstander van concrete adviezen en richtlijnen als het gaat om sporten tijdens en na de zwangerschap. Maar als jouw klant daarbij de skill ‘luisteren naar je lijf’ goed beheerst is het natuurlijk ontzettend waardevol. De zwangerschap is een mooi moment om dit te gaan oefenen.

Hoe help jij jouw klant wel luisteren naar haar lijf tijdens het trainen?

1. Hoe voel je je vandaag?
Neem voor de training altijd de tijd om te vragen hoe het met je klant gaat. Hoe voelt ze zich vandaag? Hoe zit ze in haar energie? Hoe heeft ze geslapen? Heeft ze ergens pijntjes? Vertel vervolgens welke training je hebt geprogrammeerd en kijk naar haar reactie. Ziet ze dit zitten vandaag? Of heeft ze behoefte aan iets anders op dit moment?

Kleine anekdote tussendoor die ik nooit zal vergeten. Ik gaf PT aan huis aan een drukke moeder. Ze was recent bevallen van haar vierde kindje. Toen ik vroeg op de ochtend aanbelde deed ze verwilderd de deur open. Ze zag er niet blij uit. Ik liep de kamer in die totaal ontploft was. Toen ik haar vroeg waar ze vandaag behoefte aan had zei ze: “Dat deze t-zooi een keer wordt opgeruimd” en ze barste in huilen uit. Drie keer raden welke workout we samen gedaan hebben? Opruimen!

2. Train op tijd en ademhaling
Voor vrouwen die zwanger of recent bevallen zijn ben ik voorstander van het trainen op tijd i.p.v. herhalingen. Bij het doen van een oefening zet ik de klok bijvoorbeeld op 45-60 sec. Binnen deze tijd werken de vrouwen op hun eigen tempo. Dit tempo wordt bepaald door hun ademhaling. Ze werken rustig en gecontroleerd en blazen uit op het krachtmoment. Geef ze de uitdaging om zelf te voelen of ze de hele minuut kunnen volmaken of dat ze rust nodig hebben tussendoor. Natuurlijk hoef je dit niet het hele uur zo te doen, maar je kunt een blokje voor reserveren om dit te oefenen.

3. Herken de rode vlaggen
Blijf de rode vlaggen benoemen en herhalen. Doe dit elke training weer. Nu denk je misschien? Ja, na 3 keer weten ze het wel een keer. Maar het benoemen van iets zorgt in het brein voor een vertaling naar het eigen lijf en soms merken ze dan iets op wat ze voorheen onbewust genegeerd hebben. Volg je hem nog? De vraag concreet maken helpt ook: “Wat voel je bij je bekkenbodem tijdens deze oefening?” Nog een reden waarom je dit vaker wil vragen is omdat tijdens de zwangerschap de zaken snel kunnen veranderen. Had jouw klant vorige week geen last bij een reverse lunge, dan kan dat deze week zomaar anders zijn. Dus alert blijven is belangrijk.

Wat mogen klanten niet ervaren?
– Pijn
– Duizeligheid
– Urineverlies
– Zwaar gevoel op de bekkenbodem
– Bekkenpijn
– Buiten adem zijn
– Heel warm zijn
– Druk op de buikwand (tuutvorming)
– En elk ander ongemak moet benoemd worden!

4. Cool down
De cool down is een perfect moment om te oefenen met luisteren naar het lijf. Doe een ontspanningsoefening op het eind. Neem hier echt even de tijd voor. Je kunt bijvoorbeeld een body scan doen waarbij je het hele lijf langsloopt. Jouw klant kan dan goed voelen waar er nog spanning zit, waar er eventueel een pijntje zit en hoe het met haar gaat. Hoe voelt ze zich na de training?

Dus, in plaats van alleen zeggen “luister maar naar je lijf” kun je je zwangere of pas bevallen klant ook helpen met luisteren naar haar lijf. Geef haar de aandacht en tijd die ze verdient. Hopelijk kun je wat met de tips die ik gegeven heb.

Wil jij meer leren over trainen tijdens en na de zwangerschap? Doe de PowerMama Opleiding! Kijk hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *