Een bevalling is een blessure - PowerMama

Een bevalling is een blessure

Een bevalling is een blessure

Stel je voor dat je je biceps femoris verrekt. De spier wordt wel tot zeven keer opgerekt en is hierdoor gescheurd. Hoe denk je dat je hersteltraject zou verlopen?

Ik heb dit voor de grap eens opgezocht. Bij een hamstringblessure zoals een scheur in de biceps femoris ben je 6 weken tot 3 maanden uit de running. Na deze rustperiode ga je onder begeleiding van een (sport)fysiotherapeut de spier weer op een verantwoorde manier optrainen. Deze fysio begeleid je in het hele traject: van ontstaan van de blessure tot aan het hervatten van de sportactiviteit.

Een bevalling is een blessure

Hoe kan het dat vrouwen na een bevalling zo aan hun lot worden overgelaten? Bij een vaginale bevalling rekt de bekkenbodemspier wel tot 7 keer op en ontstaat er regelmatig een scheur of knip met hechtingen. Bij een eerste bevalling wordt de knip in 46% van de gevallen gezet. De bekkenbodemspier is dan geblesseerd. Om nog maar niet te spreken over de buikoperatie die een keizersnede bevalling is.

Ik kan er met mijn pet gewoon echt niet bij dat de nazorg zo slecht geregeld is. Dit wordt dagelijks gevoed door berichtjes die ik krijg van vrouwen die:

  • Na 4 weken weer zijn gaan joggen en nu een dubbele verzakking hebben.
  • Niet precies weten wat de verloskundige bedoeld wanneer ze tijdens de nacontrole horen dat ze alles weer mogen doen.
  • Tijdens hun eerste bootcamp training in hun broek plassen maar dit niet durven te zeggen en dus vrolijk doorsporten.

Wat mij betreft mag dit anders. In België staat er na je bevalling een bekkenfysiotherapeut naast je bed om uitleg te geven over alles wat er gebeurt is en kraambedoefeningen te geven. Daarnaast krijgen vrouwen standaard een hersteltraject na de bevalling bij de bekkenfysio vergoed.

Wat kun jij als trainer doen?

Maar als het vanuit de overheid niet geregeld kan worden kunnen wij trainers ook een belangrijke rol spelen. Wij zijn vaak de eerste die ze weer zien na hun bevalling. Hier zijn wat tips die jij kunt inzetten voor je klanten die zwanger zijn en binnenkort gaan bevallen.

  1. Informeer je klant tijdens de zwangerschap over de impact van een (keizersnede)bevalling. Op die manier heeft zij een realistisch beeld van hoe het herstel verloopt.
  2. Geef je klant tijdens de zwangerschap al kraambedoefeningen en richtlijnen voor de eerste 6 weken mee. Dan kan ze zich hier al op voorbereiden en hoeft ze dat niet vlak na de bevalling uit te zoeken.
  3. Adviseer je klant voordat ze gaat sporten een bezoek te brengen aan een geregistreerde bekkenfysiotherapeut voor een check-up. Plan dit 6 weken na de bevalling.
  4. Doe een uitgebreide intake voordat ze start met sporten. Gebruik hier een goed en compleet formulier voor zodat je zeker weet dat alles aan bod komt.
  5. Doe een diastase check!
  6. Informeer je klant over de rode vlaggen. Waar moet ze alert op zijn in het dagelijks leven en tijdens het trainen? Denk aan: een zwaar gevoel bij de bekkenbodem of urineverlies.
  7. Start met een opbouw programma zoals core restore. Het is niet verstandig om direct mee te doen aan een reguliere les. Daar is de bekkenbodem en de buikwand nog lang niet aan toe.
  8. Druk op het hart dat herstel na een bevalling 9 maanden tot een jaar gaat duren. Dat ze geen haast hoeft te hebben en nu juist kan bouwen aan een sterke fundering waar ze de rest van haar sportcarrière profijt van heeft.

Iemand blessures?

We kunnen het vrouwen niet kwalijk nemen dat ze onhandige keuzes maken als ze niet goed geïnformeerd zijn. Het zelfde geldt voor trainers. Wat je niet weet kun je ook niet overbrengen. Maar als jij een trainer bent die met vrouwen werkt en dit nu leest dan weet je wel beter. De volgende keer als je voor de les vraagt: “Heeft er iemand blessures?” dan zou je de vraag kunnen toevoegen “Of is er iemand recent bevallen?”. Zodat je deze vrouwen veilig kunt begeleiden in jouw les.

Wil je hier nu meer over leren? Dan wil ik je de PowerMama Opleiding ‘Trainen tijdens en na de zwangerschap’ van harte aanbevelen. Een investering in je kennis als trainer die je snel terugverdient.

Marcel volgde de opleiding ook en dit is wat hij erover zei:

“Ik heb enige maanden geleden de opleiding gevolgd. Ik heb dit als heel waardevol ervaren. Inmiddels meerdere dames succesvol door hun zwangerschap heen gecoacht, en stuk voor stuk hebben zij de toegevoegde waarde ervan opgemerkt. De werkvorm van online video training sprak mij erg aan vanwege de flexibiliteit die het mij bood.”

Mooi toch, als jij er op je werk ook kan zijn voor zwangere vrouwen en moeders? Kijk hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *