Zwanger sporten met warm weer (hittegolf) - PowerMama

Zwanger sporten met warm weer (hittegolf)

Zwanger sporten met warm weer (hittegolf)

Je bent zwanger. Is het dan wel of niet verstandig om te sporten als het buiten heel warm is? Sporten tijdens de zwangerschap is gezond voor moeder en kind. Maar wat doe je op de warme zomerdagen?

 

De PowerMama lessen gaan niet door als de gevoelstemperatuur richting de 23-25 graden gaat. Zwangere vrouwen hebben het nu eenmaal een stuk zwaarder als het warm is. Tijdens de zwangerschap wil je oververhitting voorkomen omdat dit niet goed is voor je ongeboren kindje. Voel je niet schuldig als je het sporten een keer overslaat.

Op warme dagen is het beter om je niet te veel in te spannen en juist de verkoeling op te zoeken. Het hart moet al flink pompen tijdens de zwangerschap door de 1,5 liter extra bloed. Bij warm weer verhoogt de kans op uitdroging, duizeligheid of benauwdheid. Misschien is met je voeten in een koud water badje wel veel slimmer op deze dagen. Maar wat als je echt wil trainen? Dan volgen hier wat tips:

Buiten sporten? Sport liever binnen met airco.

Wil jij buiten sporten? Op warme dagen kun je dit beter niet doen. Als je al gaat doe dit dan heel vroeg of laat op de avond. In ieder geval niet overdag wanneer het erg warm is tussen 10:00 en 18:00 uur. Ga niet in de volle zon staan maar blijf in de schaduw. Smeer je in met zonnebrand en draag kleding die goed kan ademen. Binnen sporten in een ruimte met airconditioning is een stuk fijner. Op die manier blijft in ieder geval de omgevingstemperatuur een stuk koeler en is de kans op oververhitting een stuk kleiner.

Drink voldoende voorafgaand, tijdens en na de training

Voorkom dat je uitgedroogd raakt. Drink veel voorafgaand aan je training, tijdens de training en ook daarna. Tijdens het warme weer verlies je meer vocht. Het is dus belangrijk dat je dit aanvult door meer te drinken. Drink bij voorkeur water op kamertemperatuur. Wacht niet tot je dorst krijgt want dat is al een eerste teken van uitdroging. Vermijd frisdrank, maar je kunt wel water drinken met toevoeging van fruit. Kokoswater is ook lekker fris.  Zorg er ook voor dat je voldoende koolhydraten eet voorafgaand aan je training en eiwitten voor je herstel.

Intensiteit omlaag (voorkom oververhitting)

Tijdens de zwangerschap sport je op een lage intensiteit. Je wil voorkomen dat je hartslag te hoog raakt en je helemaal buiten adem raakt. Een makkelijke manier om de intensiteit laag te houden is door te blijven kletsen tijdens je training. Train samen met een buddy! Dan is dat handig en gezellig. Neem ook meer rust tussendoor. Je hebt geen haast. Focus je op warme dagen meer op krachttraining waarbij je rustig en gecontroleerd kunt bewegen en de hartslag laag blijft.

Denk lange termijn i.p.v. korte termijn

Is het echt zo erg om op warme dagen de voetjes omhoog te hebben en lekker te chillen? Ik denk van niet. Op de lange termijn is het geen drama als je een keer niet sport. Je pakt het wel weer op wanneer het wat koeler is. Bedenk je dat je lijf al een enorme prestatie aan het leveren is doordat je kindje in jouw groeit. Dat is op warme dagen al inspanning genoeg.

Wil jij trainen onder begeleiding van een gecertificeerde PowerMama Coach? Klik hier om een coach te vinden bij jou in de buurt.

Ben jij een fitness professional en vind je het leuk om met moeders te werken? Volg dan onze PowerMama opleiding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *