Mag ik een Hyrox wedstrijd doen als ik zwanger ben?

Mag ik een Hyrox wedstrijd doen als ik zwanger ben?

Je hebt je misschien ingeschreven voor een HYROX wedstrijd of overweegt deel te nemen, maar nu ben je zwanger. Je vraagt je af of dit verstandig is tijdens je zwangerschap. Het korte antwoord: waarschijnlijk niet, maar het hangt van meerdere factoren af. In deze blog leggen we uit waarom wij deelname aan HYROX tijdens de zwangerschap niet aanraden, gebaseerd op kennis over pre- en postnatale training.

Disclaimer:
Dit advies is geen oordeel. Elke vrouw is anders, en afhankelijk van in welk trimester je zit en wat je sportachtergrond is, kan het antwoord verschillen. Een persoonlijke afweging en overleg met een professional blijven belangrijk. In dit blog delen wij waar je rekening mee moet houden als je zwanger bent en overweegt Hyrox te doen. De keuze is uiteindelijk aan jou. 

Wat is een Hyrox wedstrijd?

HYROX is een fitnesswedstrijd die bestaat uit 8 workouts, afgewisseld met telkens 1 km hardlopen. De onderdelen bevatten zware krachtoefeningen (zoals slee duwen, slee trekken en lunges met gewichten) en high-impact bewegingen (zoals burpee broad jumps). Het combineert kracht, uithoudingsvermogen en snelheid in een competitieve setting. Hyrox is fysiek intensief en uitdagend, waardoor deelnemers vaak tot het uiterste gaan.

Houd rekening met de volgende 4 veranderingen tijdens je zwangerschap.

1. Oververhitting en het wedstrijdelement

Een wedstrijd brengt automatisch het risico met zich mee dat je tot het uiterste gaat, waardoor je lichaamstemperatuur snel kan stijgen. Oververhitting tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste trimester, kan schadelijk zijn voor de baby. Je lichaam is dan al hard aan het werk om de groei te ondersteunen en heeft minder capaciteit om warmte kwijt te raken. Intensieve inspanning in een competitieve setting vergroot dit risico aanzienlijk.

Tip: Tijdens je training wil je altijd kunnen blijven praten en niet buiten adem raken. Kies liever voor gecontroleerde training in een koele omgeving, zonder prestatiedruk.

2. High impact belasting en hardlopen

Hyrox bevat veel high impact onderdelen zoals hardlopen en burpee broad jumps. Tijdens de zwangerschap wordt high impact afgeraden vanwege de verhoogde belasting op de bekkenbodem en buikwand.  Door het relaxine hormoon worden banden, kapsels en bindweefsel weker waardoor je kans op blessures vergroot. Uit voorzorg raden wij daarom deze trainingsvorm af. Over hardlopen tijdens de zwangerschap zijn de meningen verdeeld. Hierover delen we meer in een ander blog.

Alternatief: Vervang high impact bewegingen door low impact varianten om de belasting te beperken. Niet voor altijd, alleen voor nu.

3. Zware krachtoefeningen en buikdrukregulatie

Een belangrijk onderdeel van Hyrox zijn de krachtoefeningen, zoals slee duwen en trekken. Deze zorgen voor een toename van de intra abdominale druk (buikdruk).  Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om de buikdruk goed te reguleren zodat er niet te veel druk op de buikwand  en bekkenbodem ontstaat. De buikspieren gaan namelijk wijken, dit noemen we een diastase en hierdoor heb je verminderde core stabiliteit.

Tip: Leer hoe je je spierkorset (het diepe stabiliserende systeem van bekkenbodem, buikspieren, middenrif en multifidi) effectief activeert en gebruikt bij krachtmomenten om je buikdruk te reguleren.

4. Verminderde coördinatie en hersteltijd

Door de verschuiving van je zwaartepunt en hormonale veranderingen neemt je balans en coördinatie af tijdens de zwangerschap. Dit vergroot het risico op vallen, vooral bij dynamische bewegingen en zware belasting. Ook vraagt zwanger zijn al veel van je lichaam. Een Hyrox wedstrijd is fysiek en mentaal zwaar, waardoor je hersteltijd aanzienlijk toeneemt. Omdat je tijdens de zwangerschap minder hersteltijd hebt, kan dit een pittige belasting zijn.

Tip: Bij je dagelijkse activiteiten en trainingen kun je extra aandacht besteden aan balans door rustigere, gecontroleerde bewegingen te maken. Focus op stabiliteit boven snelheid.

Ons advies: tijdens de zwangerschap (even) niet

Hoewel sporten tijdens de zwangerschap enorm veel voordelen heeft, is een Hyrox wedstrijd vanwege de hoge intensiteit, de impact en het competitie element (nu) niet de beste keuze. Kies liever voor veilige en aangepaste trainingen die je fit en sterk houden zonder onnodig risico voor jou en je baby. Denk aan PowerMama training.

Onthoud: er is geen one-size-fits-all advies. Overleg altijd met je zorgverlener. Als je twijfelt, kun je ook een gespecialiseerde pre- en postnatale trainer zoals een PowerMama Coach om hulp vragen. Blijf bewegen, maar kies slim! En onthoud, dit is maar tijdelijk.

Wil jij trainen bij een PowerMama Coach?

Zoek een locatie bij jou in de buurt en ontdek hoe je veilig en effectief kunt trainen tijdens en na je zwangerschap. Onze coaches bieden functionele krachttraining en diverse cursussen om jou sterk, fit en energiek te houden in deze bijzondere levensfase.

Ben jij een fitnessprofessional en wil je je specialiseren in pre- en postnatale fitness?

Word PowerMama Coach en sluit je aan bij een netwerk van meer dan 100 locaties in Nederland en België. Kijk op onze licentiepagina, vul het contactformulier in, en bied binnenkort zelf de beste trainingen voor moeders aan! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *