CrossFit schalingsopties tijdens de zwangerschap - PowerMama

CrossFit schalingsopties tijdens de zwangerschap

CrossFit schalingsopties tijdens de zwangerschap

Vorige week ontving ik dit berichtje in mijn DM: “Ik ben maandag 14 weken zwanger en doe al lang aan CrossFit. M’n coaches kunnen geen antwoord geven op de vraag of het oefenen van handstand walk nog handig is in deze periode. Kun jij mij misschien antwoord geven?” De meeste berichten die ik ontvang via Instagram zijn praktische vragen zoals deze. Ik probeer altijd de moeite te nemen om te antwoorden. Vaak met een gesproken berichtje, omdat ik op die manier nét wat meer uitleg kan geven over de reden waarom ik iets aan- of afraad.

In dit geval kon de dame mijn uitleg niet luisteren en kwam ze na een week terug met een berichtje dat ze voor ‘een veilige optie’ had gekozen voor de handstand. Ik vroeg haar hoe die veilige manier eruit ziet: “Alleen tegen de muur, dan kan ik amper vallen” was haar reactie.

Hierop besloot ik haar heel kort en bondig een aantal redenen te schrijven waarom ik de handstand (walk) tijdens de zwangerschap afraad:

  • Verweking door relaxine
  • Verminderde reactiesnelheid
  • Verminderde core stabiliteit
  • Veiligheid voor de baby (kans op vallen)

En het belangrijkste: risk versus reward. Nadenken over wáárom je deze oefening wil doen en of er ook veilige alternatieve zijn. Veilige alternatieven zijn er genoeg: seated overhead press, strict press en ga zo maar door. Dus dan blijft de vraag over: waarom wil je dit in deze fase van de zwangerschap zo graag blijven doen?

Na wat heen en weer schrijven in de DM gaf ze aan: “Ik ga voorlopig geen handstanden doen, lijkt me handiger na jouw uitleg. Het is een mooi doel voor na mijn zwangerschap”

Bij mij blijft dit dan een beetje knagen. Dat komt omdat ik vind dat de trainer zijn/haar verantwoordelijkheid had moeten pakken in deze situatie. Veel boxen hebben in hun kernwaarde staan dat “veiligheid” het belangrijkst is voor de leden. Dit zou moeten gelden voor álle leden.

Ik vind dus dat dit parate kennis moet zijn voor elke trainer die werkt met vrouwen. Natuurlijk is het slim als de moeder zelf ook kennis heeft. Dat stimuleren wij bij PowerMama enorm. Maar de trainer is eindverantwoordelijke in een les.


Overzicht van de schalingsopties voor CrossFit tijdens de zwangerschap

Gister deelde ik na enige twijfel een overzicht van schalingsopties voor CrossFit op mijn tijdlijn. Ik twijfelde dus omdat met alleen een schalingsoptie je nergens bent. Trainen tijdens en na de zwangerschap is zoveel meer dan alleen oefeningen aanpassen. Je moet als trainer ook snappen waarom je iets doet, je adviezen goed onderbouwen, de rode vlaggen herkennen en persoonlijke adviezen geven.

Maar als ik dan denk aan mijn kernwaarde voor PowerMama: kennis delen, bewustwording creëren en toegankelijkheid én alle moeders die twijfelen en helaas niet kunnen bouwen op hun trainer. Vind ik het belangrijk dat deze info voor iedereen beschikbaar is. Zodat we blessures, klachten of erger kunnen voorkomen.

Maar, dikke vette MAAR, als je het écht goed wil doen dan moet je natuurlijk de PowerMama Opleiding doen. Of in ieder geval één trainer per box deze opleiding laten doen. Want dan leer je ook echt over trainen tijdens en na de zwangerschap en hoef je geen pleister te plakken door een schalingsoptie te geven, maar snap je ook echt wat je doet. Hierdoor ben je van toegevoegde waarde en voelen vrouwen zich veilig bij jou in de les en in de box.

Je kunt op elk moment starten met de online opleiding via:
https://powermama.nl/opleiding/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *