Welke sporten kun je doen tijdens je zwangerschap? - PowerMama

Welke sporten kun je doen tijdens je zwangerschap?

Welke sporten kun je doen tijdens je zwangerschap?

Josine schrijft voor Women’s Health over onderwerpen die te maken hebben met sport en gezondheid voor (aanstaande) moeders. Vandaag trapt ze af met haar eerste blog. Natuurlijk delen we hem ook op onze eigen pagina. Lees je mee? 

‘Mijn allereerste blog voor Women’s Health, hoe cool is dat? Vanaf nu zal ik je gaan informeren over allerlei zaken die te maken hebben met sport, bewegen en gezondheid tijdens en na de zwangerschap. Er is van alles over te lezen online, maar een groot deel daarvan is onzin dus hoog tijd om al die ‘myths te busten’.

 

Voordelen voor moeder en kind

Veel vrouwen stoppen met sporten tijdens de zwangerschap. Soms omdat ze geen geschikt aanbod kunnen vinden in de buurt en soms omdat ze bang zijn om iets verkeerd te doen. Dat is heel erg zonde want sporten tijdens de zwangerschap heeft enorm veel voordelen voor moeder en kind. De bottom line is dus dat wél sporten altijd beter is dan niet sporten.

Risico’s voor de baby

Voor de baby zijn er weinig risico’s. Het is belangrijk om te weten dat je kindje in een grote zak water zit die heel comfortabel en veilig is. Als jij sport zit hij of zij daar lekker te schommelen en valt vaak in slaap dus maak je over hem of haar niet te veel zorgen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, denk daarbij aan sporten als diepzeeduiken, bungee jumpen, parachutespringen of contactsporten waarbij je ee

n stoot of trap kunt krijgen of risico loopt om (op je buik) te vallen zijn, die zijn natuurlijk niet verstandig.

Risico’s voor de moeder

Als bepaalde sporten worden afgeraden is het meestal omdat het nadelige gevolgen kan hebben voor jou als moeder (to be), en dan met name op lange termijn. Hierbij kun je denken aan sporten met veel impact (rennen en springen). Door de hormonen is alles wat weker waardoor je belastbaarheid sowieso al lager is maar je bekkenbodem is hierbij extra kwetsbaar. Bij iedere stap moeten je bekkenbodemspieren al jouw gewicht opvangen (plus dat van je baarmoeder met vruchtwater, placenta en kindje) en dan mag je dit nog met 4 a 5 vermenigvuldigen door de sprong en de landing. Als je bedenkt dat die spieren de hele dag al zwaarder belast worden door de groeiende baarmoeder met inhoud en je spieren wat weker en trager zijn door de hormonen dan snap je dat de kans groot is dat dit niet goed gaat. Op het moment dat je je rondje rent of met je springtouw in de weer bent merk je dit misschien niet meteen maar op de lange termijn is de kans heel groot dat dit klachten oplevert en dit zijn nou net de klachten die je liever niet hebt (denk aan incontinentie of een verzakking, geen feest). HIIT-training, hoe leuk en effectief ook, kun je beter ook even niet doen. Naast de hoge impact is de intensiteit ook heel hoog, de naam zegt het al, en dat is nu even niet zo prettig. Je hebt voldoende zuurstof nodig en wilt niet buiten adem raken dus train in deze periode even op je eigen tempo of in een groep met allemaal zwangere vrouwen en laat je niet opjagen.

“Door de hormonen is alles wat weker waardoor je belastbaarheid lager is.”

Naast je bekkenbodem is je buik (de spieren en de daartussen liggende peesplaat) kwetsbaar. Deze staan onder flinke druk door de groeiende baarmoeder en als je daarbij nog eens je rechte buikspieren traint kun je een wijking van die spieren en peesplaat (diastase genaamd) mogelijk verergeren dus even geen sit-ups, crunches, leg raises, toes to bar etc tot je goed hersteld bent. En laat de plank challenge ook maar even aan je voorbij gaan, dat komt later wel weer.

Wat is dan wél geschikt?

Ook CrossFit, een combinatie van alle bovenstaande sporten, is top. Als iets schaalbaar is, is het wel CrossFit en daardoor is het bij uitstek geschikt wanneer zwanger bent. Vraag wel goed na of je trainer is opgeleid om met zwangere vrouwen te werken, dan weet je zeker dat je goed zit.

Het gaat niet om WAT je doet maar om HOE je het doet Dat is één van mijn vuistregels. Met andere woorden: de uitvoering (techniek, houding, ademhaling, etc) bepalen of een sport of oefening wel of niet geschikt is voor iemand. Deze blog ging over het wat, een andere keer vertel ik je graag meer over het hoe. En heb je vragen? Stel ze gerust, hier of via Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *