PowerMama van de maand: Brenda van Zaanen-Koolhaas

PowerMama van de maand: Brenda van Zaanen-Koolhaas

Brenda is CrossFit coach en hoofdtrainer bij Vondelgym in Amsterdam. Naast het geven van training is zij druk met de programmering en het regelen van allerlei zaken rondom de trainingen. Verder is Brenda één dag per week werkzaam als turndocent bij het CIOS.

Brenda is al sinds haar jeugd op hoog niveau actief in de sport. Ze begon als topturnster en toen ze haar turncarriere had afgerond kwam ze in aanraking met CrossFit. Niet lang nadat ze met CrossFit begon deed ze mee aan een wedstrijd en ze werd direct derde. Hierdoor kreeg ze de smaak te pakken en sindsdien doet ze op wedstrijdniveau mee. Vandaag (16 mei 2018) vertrekt haar team, Team PuntUit, naar Berlijn voor de ‘Regionals’. De Regionals kun je zien als het EK in de CrossFit-wereld. Hier gingen vijf weken van kwalificaties aan vooraf die het team ontzettend goed heeft doorstaan, het is het enige Nederlandse team dat door is en ze zijn als tweede geplaatst. Brenda: “Heel gaaf en spannend allemaal, niet alleen de deelname maar ook het feit dat ik mijn dochter een hele week niet zie. Mijn Marius gaat met mij mee en onze dochter Noa gaat naar opa en oma, zo’n klein meisje heeft niets te zoeken op zo’n evenement en bij opa en oma zal ze het heerlijk hebben. Ik ga haar alleen wel missen, ik ben nog nooit een week bij haar vandaan geweest.”

Drie regels voor tijdens de zwangerschap

Marius en Brenda leerden elkaar kennen op de ALO waar zij beide studeerden voor gymleraar. Inmiddels zijn ze alweer tien jaar samen, waarvan vijf jaar getrouwd en zijn zij de trotse ouders van dochtertje Noa die nu één jaar en zeven maanden is.

Toen Brenda zwanger was van Noa heeft zij tot het eind gesport, al vindt zij sporten zelf een groot woord voor wat ze gedurende haar zwangerschap deed maar ze is in ieder geval nooit gestopt met bewegen. Ze had tijdens haar zwangerschap drie regels voor zichzelf:

  1. Niet meer de timer aan om de druk van het presteren te elimineren
  2. Het gewicht flink omlaag, het aantal herhalingen mocht ze van zichzelf wel verhogen
  3. Goed luisteren naar haar lichaam (tussendoor rusten, meer pauzes nemen en stoppen wanneer het niet meer ging).

Met deze regels kon zij prima doortrainen, met name het uitzetten van de timer werkte heel goed en kan ze iedere zwangere CrossFitter aanraden (aanvulling van PowerMama: wij vinden dit een hele goede tip! Train jij in een box met een grote timer aan de muur die ook door anderen wordt gebruikt, draai je dan om zodat je er met je rug heen staan en focus je op jezelf en je eigen training).

Naast de eerder genoemde richtlijnen had Brenda ook tips en oefeningen gekregen van Carla Costa, die zij kende uit de CrossFit-wereld en veel ervaring heeft met (aanstaande) moeders. Deze oefeningen heeft ze dagelijks gedaan en ook hier heeft ze veel aan gehad. Naast CrossFit gerelateerde trainingsvormen heeft Brenda veel gezwommen en yoga gedaan, dit deed ze tot de laatste dag.

Regels voor trainen na de bevalling

Terugkijkend kan Brenda zeggen dat ze een hele makkelijke zwangerschap had. Het lijkt erop dat haar dochter het ook erg naar haar zin daarbinnen wat ze heeft haar 42 weken gedragen en zelfs toen wilde Noa er niet uit. Brenda werd twee keer gestript maar dat deed niets, ook een ballonnetje gaf geen resultaat. Nadat ze weeënopwekkers kreeg toegediend kwam de bevalling uiteindelijk toch goed op gang en toen ging het snel. Het persen duurde maar zeven minuten, de verloskundige was onder de indruk van Brenda’s perskracht en toen was Noa binnen no-time ter wereld.

Het herstel na de bevalling ging ook goed. De eerste dag was er geen kraamhulp, er was iets misgegaan, en toen merkte Brenda dat ze wel iets teveel zelf deed. Met name traplopen voelde nog niet goed. Toen de kraamhulp er was dook ze dan ook snel haar bed weer in. Ze heeft bewust haar tijd genomen om goed te herstellen en daar is ze nu erg blij om.

De eerste maand deed ze helemaal niets, op wat wandelen na. Toen ze weer begin met trainen had ze ook voor deze periode weer drie mooie regels voor zichzelf bedacht:

  1. Geen gewicht gebruiken
  2. Niet springen
  3. Alleen symmetrische bewegingen

Mede door deze regels heeft zij haar wederopbouw verstandig aangepakt en is haar herstel erg goed verlopen. Ze had wel een diastase (wijking van de rechte buikspieren) die niet direct sloot. Pas na een maand of drie heeft ze dit laten checken en toen heeft ze hier rekening mee gehouden bij de training van haar buikspieren en inmiddels is dit volledig hersteld. Brenda heeft nog wel een navelbreuk, dit is met persen gebeurd. Ooit wil ze dit laten herstellen maar het is beter om hiermee te wachten tot na de laatste zwangerschap en daarom wacht ze hier nog mee. Ze heeft er geen last van, haar navel ziet er alleen anders uit maar hier maakt ze zich niet druk om.

Moederschap leuker dan verwacht

Brenda en Marius zijn beide heel sportief. Noa krijg sporten en een actief leven dan ook met de paplepel ingegoten. Elke woensdag gaat Noa met Brenda mee naar Vondelgym. Ze is daar in de kinderopvang en loopt ook wel eens rond met Brenda. Wanneer ze dat doet geeft ze iedereen een high five en doet alles na dat Brenda doet. Als Brenda een pvc-buis pakt wil zij er ook één en als Brenda aan een rek gaat hangen wil zij er meteen naast hangen. Dit is ontzettend leuk om te zien. Brenda: “Noa is enorm actief en beweeglijk, ze zit nooit stil (van wie zou ze dit hebben? ?). Dit vragen we niet van haar maar dit wil ze zelf. Ze wil ook alles zelf doen, traplopen, salto’s rollen van mijn schoot, noem maar op, superleuk!”

Noa eet met alles mee. Brenda: “Wij eten heel natuurlijk, alles vers, geen pakjes of kant en klaarmaaltijden. Daarnaast neem ik wel eens een shake en wat supplementen maar die krijg Noa natuurlijk niet. Naast de reguliere maaltijden krijgt ze natuurlijk ook wel eens een koekje of een rozijntje, we zijn niet heel moeilijk.”

Brenda vindt het moederschap nog leuker dan ze van tevoren had verwacht. “Mensen zeiden wel eens dat mijn leven enorm zou veranderen, dat het pittig zou zijn, ik ervaar dit zelf niet zo, het wordt juist alleen maar leuker! Noa is een makkelijk kind, dat scheelt wel. Als ik van tevoren had geweten dat het zo leuk was had ik het tien jaar eerder gedaan, haha nee hoor!

Stop niet met bewegen

Voor andere zwangere vrouwen heeft Brenda het advies om niet te stoppen met bewegen. “Je gaat je voorbereiden op de grootste workout van je leven en dan wil je fit zijn. Natuurlijk is iedere zwangerschap anders en iedere bevalling ook maar als je er fit in gaat en je je goed voorbereidt kom je er zeker weten ook beter uit”.

Brenda kende PowerMama nog niet en is heel blij dat dit bestaat. Ze vindt dat iedere zwangere vrouw naar een specialist zou moeten gaan om zich goed te laten begeleiden. Goed leren ademen, je core goed leren kennen en weten hoe je je buik-rug en bekkenbodemspieren goed kunt activeren en controleren is volgens Brenda essentieel voor een gezonde zwangerschap en een goede comeback na de bevalling. “Het is zo belangrijk dat deze kennis er is, ik ben blij dat deze nu ook gedeeld wordt en bereikbaar is voor veel meer vrouwen, ik hoop dat vrouwen hier ook echt gebruik van gaan maken”.

Toen Brenda zwanger was gaf zij zichzelf een jaar om terug te komen. Een jaar en twee weken na de geboorte van Noa stond Brenda weer op de Lowlands Throwdown en werd gewoon tweede van de hele Throwdown en eerste van Nederland!

Je hebt geen haast

Brenda: “Neem de tijd, je leven is zo lang, je hebt geen haast. Als je wel haast hebt en te snel begint duurt je herstel alleen maar langer. Sowieso duurt het opbouwen van kracht altijd even en terug opbouwen na de bevalling ook dus haast heeft ook helemaal geen zin. Denk op de lange termijn. Misschien wil je nog eens zwanger worden. En misschien nog wel een keer. Dan heb je je lichaam ook nodig dus zorg er goed voor.”

Sinds haar zwangerschap kijkt Brenda heel anders naar wedstrijden en presteren, haar prioriteiten liggen nu anders dan voordat ze moeder werd. “Zwanger worden en kinderen krijgen is zoiets moois, pas je trainingen aan, accepteer dat dat nodig is en wees verstandig. Wees blij dat je zwanger bent en zorg hier goed voor! Het enige belangrijke is dat je fit blijft voor je bevalling, en voor erna, verder niks.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.